De komende dagen neemt Excelsior het in de Keuken Kampioen Play-offs op tegen RKC Waalwijk. Een vooruitblik op deze dubbele ontmoeting met een elftal feiten. Inzet is een plek in de finaleronde tegen FC Den Bosch of Go Ahead Eagles.

1. Excelsior moet voor de vierde keer nacompetitie tegen degradatie spelen. In 2003, toen de nacompetitie nog uit een competitie bestond, degradeerde Excelsior. In 2007 en 2011 handhaafde Excelsior zich.

2. Sinds de invoering van de huidige vorm in 2006, speelde Excelsior 18 duels in de nacompetitie waarvan acht als eredivisieclub. Excelsior verloor slechts één wedstrijd, als eerstedivisieclub. Alleen Willem II presteerde gemiddeld nog beter in de nacompetitie.

3. Geen club scoorde in de huidige opzet van de nacompetitie gemiddeld vaker per wedstrijd dan Excelsior: 2,1 doelpunt per wedstrijd, tegenover gemiddeld één tegendoelpunt per duel.

4. Van de 10 clubs die in de huidige opzet als eredivisionist nacompetitie hebben gespeeld, degradeerden alleen Willem II (3 deelnames) en Excelsior (2 deelnames) niet via de play-offs.

5. Excelsior speelde pas vijftien keer eerder een officiële wedstrijd tegen RKC Waalwijk (alle competities). In uitwedstrijden won Excelsior eenmaal en speelde het vier keer gelijk, tegenover twee nederlagen. Op eigen veld won Excelsior de laatste twee ontmoetingen, maar verloor het de zes duels die daarvoor werden gespeeld.

6. De laatste keer dat beide ploegen tegen elkaar speelden, was ook in de nacompetitie. Op 18 mei 2014 promoveerde Excelsior naar de eredivisie ten koste van RKC, dat daardoor degradeerde. In Waalwijk werd het 2-2, nadat de thuiswedstrijd al met 2-0 was gewonnen.

7. Excelsior en RKC troffen elkaar ook in 2009 in de nacompetitie, in de tweede ronde, beide als eerstedivisionist. Excelsior verloor thuis met 1-2, en in Waalwijk werd het 1-1. RKC promoveerde anderhalve week later ten koste van De Graafschap naar de eredivisie.

8. RKC Waalwijk eindigde het seizoen in de eerste divisie op de achtste plaats. Dat is de hoogste eindnotering sinds de degradatie in 2014. Twee jaar terug speelde RKC ook nacompetitie, maar werd de club al in de eerste ronde uitgeschakeld.

9. Dit jaar schakelde RKC in de eerste ronde van de play-offs NEC uit. In Nijmegen werd weliswaar met 2-0 verloren, maar dat werd dinsdag in de thuiswedstrijd met een 3-0 overwinning goedgemaakt.

10. Vier spelers van RKC Waalwijk hebben een verleden bij Excelsior: Roland Bergkamp, Henrico Drost, Darren Maatsen en Kevin Vermeulen. Samen speelden zij bijna 300 wedstrijden voor Excelsior.

11. De topscorer van RKC dit seizoen is Dylan Seys, die veertien keer scoorde (alle competities). Emil Hansson en oud-Excelsiorspeler Darren Maatsen volgen met beiden twaalf doelpunten.

Advertentie
DELEN