Jaap Stam zal na de zomerstop Giovanni van Bronckhorst opvolgen als trainer van Feyenoord. Het was de bedoeling dat Stam ook komend seizoen nog trainer zou zijn PEC Zwolle.

“Dan klopt Feyenoord aan en die zien jou als een hoofdtrainer, dan moet je daar je keuzes in maken. Uiteindelijk heb je zelf de ambitie om het hoogst haalbare te bereiken. Die stappen komen niet zo heel vaak voor en dan moet je die beslissing nemen. Dan ga je in gesprek met de club en dan is niet iedereen even happy natuurlijk en dat is ook begrijpelijk, maar uiteindelijk begrijpen zij ook wel waar ik naartoe wil en hebben ze daar in meegedacht”, aldus Stam in gesprek met VTBL.

“Bij Feyenoord zijn de verwachtingen altijd hoog en het liefst wil iedereen dat je kampioen wordt. Dat is logisch, maar je moet wel reĆ«el zijn en kijken naar het elftal, de club en kijken wat we kunnen doen. Als je kijkt naar het afgelopen jaar: als Feyenoord tegen de topploegen speelt, dan kunnen ze wel resultaten halen. Als je dan tegen die andere ploegen in de competitie ook dat niveau en resultaat kan halen, want dat is ook geen gegeven, hoe dichtbij kun je dan komen? Dat is ook wel een doelstelling waar je naar toe wil.”

Martin van Geel, de man die Stam aantrok, vertrekt deze zomer. “Daar schrok ik wel van. Dat was bij mij ook helemaal niet ingecalculeerd. Er is ook nooit over gesproken, nooit benoemd. Een half uur voordat zij het naar buiten brachten hoorde ik het ook. Toen heeft Martin mij gebeld en dat was best wel een schok. Natuurlijk begrijp ik zijn beweegredenen wel en respecteer ik zijn beslissing, want uiteindelijk moet iedereen zijn eigen beslissingen nemen. Ik ging er vanuit dat we samen zouden gaan werken, maar dat is dus niet zo. Nu wacht ik op iemand anders die die rol gaat overnemen.”

De vraag is of de nieuwe technisch directeur ook gecharmeerd is van Jaap Stam. “Die kan me er zomaar uitzetten. Dat kan, haha, maar normaal gesproken zal een club bij het aanstellen van een td een hoofdtrainer er wel een beetje bij betrekken en ook wel in overleg gaan over wat de bedoeling is. Maar het kan wel zo lopen, of het kan andersom zijn: dat ik hem buiten de deur zet.”

Jaap Stam moet jeugd meer de kans gaan geven. “Als het niveau van de jeugd dusdanig is dat we ‘die zijn er klaar voor’ zeggen, dan gaat het ook zeker gebeuren. We zijn er voorstander van om met de jeugd te werken. Het is ook hartstikke mooi om die talenten extra aandacht te geven zodat ze nog beter gaan worden, van heel groot belang kunnen zijn voor de club en daar gaan we mee werken.”

Advertentie
DELEN