Jaap Stam is komend seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord, maar veel mensen weten niet voor welk spelpatroon hij staat. Media beschrijven het spel onder Stam als verzorgd en aanvallend.

Voetbal International noemt het spel van PEC Zwolle, de huidige club van Stam, vooral ‘duidelijk’ voor de spelers. “Stam deed dat door tactisch te trainen, elf spelers tegen elf pylonen, sjablonen trainen, loopacties. Herhalen, herhalen. Zowel tegen AZ als tegen Feyenoord is dat terug te zien. Zowel AZ als Feyenoord probeerde druk te zetten op de opbouw, maar in Zwolle raken ze daar niet van in de war en ondanks de druk van de tegenstander wordt gezocht naar de vrije man. In balbezit zakken de centrale verdedigers uit om het veld zo groot mogelijk te maken, terwijl de backs de diepte kiezen om de vleugelspelers van de tegenstander mee te nemen. Dat levert vaak een numerieke meerderheid op in een grote ruimte, die vervolgens eenvoudig kan worden uitgespeeld.”

De vraag is of Stam ditzelfde bij Feyenoord kan bereiken. “PEC is een ploeg die de bal wil hebben en dus ook zo snel mogelijk terug wil veroveren. Hoewel de ploeg niet de beste spelers van de Eredivisie heeft is duidelijk uit de statistieken dat het spel is gebaseerd op balbezit. Dat betekent dat de ploeg vooruit druk probeert te zetten bij balverlies en de ruimtes zo klein mogelijk probeert te maken wanneer dat niet lukt.”

“Jaap Stam wil domineren en aanvallen met PEC Zwolle. Bij een ploeg die vecht om lijfsbehoud is dat best opvallend. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hij hetzelfde ook zal willen doen met Feyenoord. Qua spelopvatting past hij dus uitstekend bij een topclub. Tegelijkertijd zal Stam moeten aantonen dat hij ook in staat is om al die spelers te laten uitvoeren wat hij wil. Dat wordt de grote uitdaging voor een coach die in Rotterdam pas begint aan zijn derde klus als hoofdcoach.”

Advertentie
DELEN