Inbraken behoren nog steeds tot de zogeheten ‘High Impact Crimes’. Na een inbraak of een poging daartoe, zit de schrik er meestal goed in. Bijna drie op de vier mensen nemen daarom binnen twee weken maatregelen en besteden daaraan gemiddeld ruim 650 euro, variërend van een paar tientjes tot vele honderden of zelfs enkele duizenden euro’s.

Mensen met een huurwoning geven gemiddeld ruim 350 euro uit aan beveiligingsmaatregelen, koophuisbezitters doen daar gemiddeld nog bijna 500 euro bovenop. “Dat verschil zit hem vooral in het feit dat de verhuurder het vervangen van sloten op voor- en achterdeur vaak niet toestaat. Huurders zoeken het daarom eerder in het beter letten op het goed afsluiten van deuren en ramen”, aldus Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Twee op de vijf deelnemers, die zelf in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe hebben ervaren, zouden veel eerder maatregelen getroffen hebben als zij de impact van de inbraak op henzelf en hun gezinsleden hadden kunnen voorzien. Zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting. Een kwart geeft zelfs aan dat er momenten zijn geweest dat zij niet meer in hun huis wilden blijven wonen omdat ze zich er niet veilig meer voelden. Drie procent verhuisde zelfs daadwerkelijk om die reden na de inbraak(poging).

Ondanks dat de inbraakcijfers in 6 jaar tijd ruim gehalveerd zijn (van 91.000 in 2012 naar 45.000 in 2018) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Staal: “De impact van een inbraak blijft onverminderd groot. Mensen denken vaak: ‘dat gebeurt mij niet’. In meer dan de helft van de gevallen blijkt echter dat ook hun voor- en achterdeur binnen een paar minuutjes open te breken zijn. Elke inbraak is en blijft er een te veel. Daarom blijven we als stichting hameren op het goed beveiligen van de eigen woning. Nu alleen nog wat meer aandacht daarvoor van de bewoner.”

De stichting heeft op haar website de ‘Inbraak Preventie Check’ geplaatst, waarmee aan de hand van het klikken op foto’s de eigen situatie makkelijk in kaart te brengen is. De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een samenwerkingsverband met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen.

Advertentie
DELEN