Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten in de gemeente Rotterdam. Dat waren er 46 meer dan in 2017. De stijging komt vooral doordat Rotterdam ondermijnende criminaliteit intensiever aanpakt.

Daarnaast zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal. Het aantal horecagelegenheden is toegenomen, tegelijkertijd zijn er minder maatregelen opgelegd aan horeca-exploitanten. Dat komt omdat de gemeente niet direct beboet bij het ongeoorloofd voorhanden hebben van alcoholische dranken, maar eerst waarschuwt. In 2018 zijn 6 horecagelegenheden met spoed gesloten. Dat kan bijvoorbeeld bij schiet- en steekincidenten. Ook trok Aboutaleb 15 keer de vergunning van een horecaondernemer in.

Een burgemeester kan een pand sluiten als er bijvoorbeeld een handelshoeveelheid drugs aanwezig is of er illegaal wordt gegokt. Rotterdam wil met de sluiting van panden illegale praktijken aanpakken, de veiligheid vergroten en het woon-, leef- en uitgaansklimaat in de stad te verbeteren. Daarnaast kan een burgemeester een waarschuwing geven of vergunningplicht voor de activiteiten in het pand opleggen. In 2018 werden in totaal 195 waarschuwen gegeven.

Tegen de zogenoemde bestuurlijke maatregelen die de burgemeester treft, kan bezwaar worden gemaakt. De Algemene Bezwaarcommissie behandelde in totaal 122 zaken waarin Aboutaleb een besluit had genomen. Acht keer adviseerde de bezwaarcommissie de burgemeester het besluit te herroepen.

Advertentie
DELEN