Rotterdam onderzoekt de haalbaarheid van een zogenoemde Cultuurcampus op Zuid. Hier moeten onderwijs, toerisme en kennis- en cultuurinstellingen samenkomen. Een dergelijke campus kan een nieuw icoon van de stad worden en daarmee ontwikkelingen op Zuid aanjagen.

Drie externe adviseurs adviseerden het college van burgemeester en wethouders een dergelijk onderzoek uit te voeren. De adviseurs zijn Wilma Franchimon (voorzitter College van Bestuur Codarts), Theo Kemperman (directeur-bestuurder Bibliotheek Rotterdam) en Marco Pastors (directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid).

De adviseurs schrijven: ‘De Cultuurcampus is groots. We zetten hoog in: groots denken vergroot de haalbaarheid.’ En: ‘Onderwijsinstellingen in Rotterdam willen uitbreiden en overwegen een serieuze stap naar Zuid. Maar ook van buiten Rotterdam is interesse, onder meer vanuit de TU Delft.’ In de Cultuurcampus zouden 2500 studenten hun onderwijs kunnen volgen.

Het pand zou ongeveer 50.000 vierkante meter groot moeten worden. Wetenschap en onderwijs gebruiken daarvan ruim twee derde. De overige ruimte is voor culturele instellingen en horecavoorzieningen. De Cultuurcampus gaat naar verwachting 300 miljoen euro kosten.

Het gebouw moet een hotspot worden in de stad, net als bijvoorbeeld Markthal. ‘Het is een plek die boven aan de lijst met must-see plekken in Rotterdam staat. Toeristen uit binnen- en buitenland komen voor de grensverleggende architectuur, de horeca, het dakterras, het levendige plein en de veelzijdige programmering.’ Volgens de adviseurs zou de campus jaarlijks een half miljoen toeristen kunnen trekken.

De adviseurs stellen drie mogelijke locaties voor. Iedere locatie heeft zowel voordelen als nadelen. Het gaat om de Maassilo, Hart van Zuid en het Charloisse Hoofd (locatie van de Van Leeuwen Recycling Groep).

‘In de komende periode moeten we onderzoeken wat de meest kansrijke locatie is. Dit is een fantastische kans voor Rotterdam. Er is heel veel enthousiasme. We zijn nog niemand tegengekomen die zegt: wat is dit een slecht idee. Het vlammetje is aangestoken en dat moeten we nu levend houden’, zegt Franchimon.

Advertentie
DELEN