Hijskranen uit de haven hergebruiken voor tokkelbanen, aangedreven met overtollige energie van havenbedrijven. Een dansvloer die energie opwekt en een dak vol zonnepanelen en met ruimte om je eigen groente en fruit te verbouwen. Het zijn een paar van de ideeën die kinderen uit hun eigen klimaatakkoord. Ongeveer 50 scholieren van drie Rotterdamse basisscholen schoven afgelopen week aan bij de zogenoemde Kinderklimaattafels gingen met hun ideeën aan de slag.

Kinderen zitten vol verrassende en vernieuwende ideeën. Daarnaast kunnen zij thuis aan de keukentafel enthousiast vertellen over wat ze geleerd hebben en het onderwerp zo dichterbij huis brengen. De kinderen gingen daarom samen met architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers gaan de kinderen aan de slag om een concrete oplossing te bedenken voor de ingewikkelde maar relevante uitdaging van CO2-reductie. De kinderen dachten na over thema’s als de straat van de toekomst, slimme duurzame gevels, warmte uit de haven en de zelfvoorzienende daktuin.

De overgang naar schone vormen van energie is een belangrijk speerpunt van dit college. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie) vindt het belangrijk om kinderen daarbij te betrekken. “We doen het op z’n Rotterdams: niet jarenlang vergaderen, maar de handen uit de mouwen steken en tempo maken. Dat doen we samen met de samenleving. En met kinderen, want zij zijn de toekomst.”

De ontwerpen van de kinderen zijn tot 11 juli te zien in de hal van het Timmerhuis.

Advertentie
DELEN