CoolRail, een directe treinverbinding voor versproducten, is afgelopen week van start gegaan met ritten. Driemaal per week vervoert deze gekoelde trein de versproducten tussen Valencia en Rotterdam.

Het transport naar Nederland via de nieuwe rechtstreekse treinverbinding is even snel als wegtransport, maar veel duurzamer. Er wordt namelijk een CO2-reductie van 70 tot 90 procent gerealiseerd. CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen. Aan dit duurzame initiatief nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel.

Door het vervoer per trein wordt het aantal vrachtwagentransporten jaarlijks met 12.096 verminderd en worden 22 miljoen wegkilometers bespaard. Daardoor wordt jaarlijks circa 15.000 ton CO2 minder uitgestoten. Er gaan steeds 42 containers per trein heen en terug, 3 keer per week en 48 weken per jaar.

Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland wat betreft versproducten. Het traject naar Valencia is de start van een netwerk. Het is de bedoeling om door te groeien en CoolRail treinenverbindingen in te zetten naar Duitsland, Scandinaviƫ en het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie
DELEN